Home   Judith    'Een kijkje'    Bestellen    Contact    Links


 

Judith Hoogstra is opgegroeid in een gezin met 4 kinderen, waarvan zij de tweede dochter is. Toen Judith 6 jaar was werd haar jongere zusje geboren, vanaf dat moment wist ze het, zij wilde kraamverzorgster worden. Toen vervolgens in 1991 haar broertje werd geboren werd dit gevoel bij haar wederom bevestigd. In 2000 werd Judiths droom om kraamverzorgster te worden werkelijkheid. Ze was aangenomen bij het werk bij Het Groene Kruis in Groningen.

 

Tegenwoordig werkt Judith niet meer volledig in de kraam, ze is nu oproepkracht voor de weekenden. Daarnaast is ze werkzaam als gastouder.

 

Judith doet het werk als kraamverzorgster nog steeds met veel plezier. Het mogen zorgen voor een gezin waar een baby geboren is. De hele wereld staat daar op zijn kop. Het is een bijzondere, wonderlijke en intense tijd, de kraamtijd. Maar ook het geven van informatie is wat Judith leuk vindt. Het is de bedoeling dat als de kraamweek erop zit een gezin er voldoende vertrouwen in heeft om verder te gaan zonder de aanwezigheid van een kraamverzorgster. Daarom neemt Judith de laatste dagen in een kraamgezin een checklist door (die in het zorgdossier staat waar ze mee werken binnen Het Groene Kruis). Informatie geven, vertellen en herhalen, de laatste puntjes op de i zetten.

 

Zo kraamde ze een keer in een gezin dat erg leergierig was. De kraamvrouw maakte aantekeningen van wat Judith vertelde. Na afloop vertelde de kraamvrouw dat er maar weinig staat geschreven in boeken over de kraamtijd. Toen ze die middag in het gezin op de bank zat met het kindje op schoot dacht ze na over wat de kraamvrouw haar verteld had. En vroeg zich af of zei dit zou kunnen, een boek schrijven…

 

Zo begon Judith diezelfde avond nog met schrijven. Toen haar man -Martijn- ’s avonds laat thuis kwam van zijn avondstudie vertelde ze hem van haar plannen. Hij vroeg welk plan van aanpak ze had en of ze een overzicht had gemaakt van de onderwerpen waar over ze wilde gaan schrijven. Nee, ze was gewoon begonnen en ze vertrouwde erop dat dit vanzelf vorm zou krijgen.

 

En ja, zo geschiede.

 

Er staan onderwerpen en ervaringen in “De kraamtijd” die ze heeft opgedaan in de jaren dat ze bij Het Groene Kruis werkte. Maar ze heeft ook verhalen geschreven over haar eigen kinderen. Haar oudste dochter heet Veerle, zij is geboren in 2007. Een kleine 1,5 jaar later werd haar tweede dochter -Yinthe- in 2008 geboren.

 

In Judiths zwangerschappen deed verloskundigenpraktijk ’t Stroomdal in Eelde de controles. Mede om die reden en omdat ze deze verloskundigen het beste kende vanuit haar werk heeft Judith gekozen om aan één van hen -Marike- het eerste exemplaar van haar boek, “de kraamtijd”, te overhandigen, op 13 augustus 2010. In haar speech vertelde ze aan Marike:”Ik heb jou tijdens mijn bevallingen als zeer prettig ervaren, je stelde me op de juiste manier gerust. Maar ook in mijn werk kom je ervaren, deskundig en persoonlijk over”.

 

Zo vertelde Marike op haar beurt over de inhoud van het boek: "Judith is erin geslaagd om in heel eenvoudige bewoordingen de meest ingewikkelde zaken duidelijk te maken. Ik zal als verloskundige in onze praktijk verschillende punten overnemen en doorgeven aan de kraamgezinnen in de woorden die Judith in haar boek heeft aangereikt. Het is een prettig leesbaar boek geworden, duidelijk en doorspekt met eigen ervaringen, waardoor ik het in één ruk heb uitgelezen”.