Na de eerste week is je kindje nu alweer 1 week oud. Het is een bijzondere tijd vol nieuwe ervaringen, grote emoties en kleine mijlpalen. Je kersverse wondertje is nog maar net op de wereld, maar maakt al een enorme ontwikkeling door. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste mijlpalen en ontwikkelingen van je baby in de eerste week.
De eerste kennismaking
Week 1 van je baby staat vooral in het teken van elkaar leren kennen. Je baby heeft negen maanden in je buik doorgebracht en moet nu wennen aan een compleet nieuwe omgeving. Geluiden, licht, temperatuur – alles is anders dan in de veilige, vertrouwde baarmoeder.
Het begint allemaal met het gouden uur direct na de geboorte – dat eerste, magische moment van huid-op-huidcontact dat zo belangrijk is voor de hechting. Misschien merk je dat je kleintje veel slaapt, tot wel 16-20 uur per dag. Dat is volkomen normaal! Die korte momenten dat je baby wakker is, zijn extra kostbaar. Je zult merken dat je kindje je stem al herkent en kan reageren op geluiden door bijvoorbeeld even stil te worden of juist wat actiever te bewegen.
De eerste emoties
Ook al is je baby nog maar 1 week oud, toch kan hij of zij al verschillende emoties laten zien:
- Verschillende huilgeluiden voor honger, vermoeidheid of een vieze luier
- Gelaatsuitdrukkingen die lijken op een glimlach (al is dit meestal nog een reflex)
- Tekenen van tevredenheid na een voeding
Het is een prachtig proces om je baby steeds beter te leren ‘lezen’ en te begrijpen wat die verschillende signalen betekenen.
Lichamelijke ontwikkeling in week 1
In de eerste week zal je waarschijnlijk merken dat je baby:
Gewicht verliest: Het is normaal dat baby’s in de eerste dagen 5-10% van hun geboortegewicht verliezen. Rond dag 10-14 zijn de meeste baby’s weer op hun geboortegewicht. Je verloskundige houdt dit nauwlettend in de gaten tijdens de huisbezoeken.
De verloskundige zal het gewicht ook goed checken.
Reflexen vertoont: De zoekreflex (wanneer je de wang aanraakt), zuigreflex en grijpreflex zijn allemaal tekenen dat je baby’s zenuwstelsel goed functioneert.
Hoofdje kan draaien: Als je baby op de buik ligt, kan hij of zij het hoofdje al een beetje optillen en van links naar rechts bewegen – al is dit nog beperkt.
Oogcontact maakt: Je baby kan al korte momenten oogcontact maken, al ziet hij of zij nog niet scherp. Een pasgeboren baby ziet het beste op een afstand van 20-30 centimeter – precies de afstand tussen jouw gezicht en dat van je baby tijdens het voeden!
Van die allereerste dag als baby 1 dag oud is tot het einde van de week, zul je verbazingwekkende veranderingen zien in je kleintje. Gebruik onze baby skills kalender om al deze bijzondere mijlpalen bij te houden!
Voeding en spijsvertering
Een van de grootste mijlpalen van je baby in week 1, is het op gang komen van de voeding. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, je merkt waarschijnlijk dat:
- Je baby 8-12 keer per dag wil drinken
- De ontlasting verandert van het donkere meconium naar een lichtere kleur
- De eerste plasluiers verschijnen, eerst nog weinig maar daarna steeds meer
Als je borstvoeding geeft, komt je melk meestal tussen dag 2 en 5 op gang. Dit kan gepaard gaan met een stuwing van je borsten en een hongerig huilende baby – een uitdagende maar belangrijke fase!
Momenten om te koesteren
Tussen alle nieuwe indrukken, nachtvoedingen en luierwisselingen door zijn er ook prachtige momenten om te koesteren:
- Het eerste badje (wat vaak meer stress oplevert voor de ouders dan voor de baby!)
- De eerste keer dat je merkt dat je baby rustiger wordt van jouw stem
- De eerste familiebezoekjes waarbij iedereen onder de indruk is van jullie kleine wonder
- Die zeldzame momenten waarop je baby tevreden in je armen in slaap valt
De kraamzorg kan je hierbij begeleiden en praktische tips geven die precies bij jouw situatie passen.
Tips voor de eerste week
Om deze bijzondere maar intense tijd wat makkelijker door te komen:
- Rust wanneer je baby rust. Slaapgebrek is een echte uitdaging, dus probeer te slapen wanneer je baby slaapt.
- Accepteer hulp. Of het nu gaat om maaltijden, huishoudelijke taken of even oppassen zodat jij kunt douchen – hulp aannemen is geen teken van zwakte maar van wijsheid. De kraamzorg is er niet voor niks!
- Maak herinneringen. De tijd vliegt voorbij, dus leg deze eerste dagen vast met foto’s of in een dagboek.
- Wees lief voor jezelf. Je lichaam herstelt nog van de bevalling, je hormonen zijn op hol en je leert een compleet nieuwe vaardigheid. Geef jezelf tijd.
Wist je dat veel moeders achteraf aangeven dat ze graag een bevallingscoach hadden gehad tijdens hun bevalling? Iemand die er volledig voor jou is en je partner kan ondersteunen tijdens dit intensieve proces. Iets om over na te denken voor een volgende zwangerschap!
De eerste week met je baby is een wirwar van emoties, nieuwe ervaringen en kleine overwinningen. Geen enkele ontwikkeling is te klein om trots op te zijn – jij en je baby zijn samen aan een prachtige reis begonnen. Je verloskundige staat klaar om je te ondersteunen tijdens deze bijzondere tijd. Geniet van deze kostbare eerste dagen, want voor je het weet, kijk je terug op deze bijzondere tijd en vraag je je af waar die kleine baby gebleven is.